Βιβλιο μαθητη

ΚΑΙΡΟΣ, ΚΛΙΜΑ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

 

Οι παραπάνω φωτογραφίες δείχνουν ανθρώπινες δραστηριότητες, που εξαρτώνται από τον καιρό που επικρατεί σε μια περιοχή.Συζητήστε ποιες άλλες καθημερινές μας ασχολίες και συνήθειες καθορίζονται από τις καιρικές συνθήκες. Υπάρχουν πληροφορίες για τον καιρό, τις οποίες πρέπει να προσέχουμε πριν φύγουμε από το σπίτι κάθε πρωί;                         

Καθημερινά από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης (τηλεόραση, ραδιόφωνο, εφημερίδες) πληροφορούμαστε για τον καιρό που θα έχουμε τις αμέσως επόμενες ημέρες. Οι περισσότεροι άνθρωποι κανονίζουν τις καθημερινές ασχολίες τους ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν στον τόπο τους. Οι ισχυροί βοριάδες εμποδίζουν το ψάρεμα, οι βροχές δυσκολεύουν τις αγροτικές καλλιέργειες, οι χιονοπτώσεις εγκλωβίζουν τα ζώα στις στάνες.

Όλες τις πληροφορίες για τις καιρικές συνθήκες, που θα επικρατήσουν τις επόμενες ημέρες, τις δίνει η Ε.Μ.Υ. (Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία). Με την πρόγνωση του καιρού ασχολούνται ειδικοί επιστήμονες, οι μετεωρολόγοι, οι οποίοι χρησιμοποιούν κατάλληλα όργανα για τη συγκέντρωση και την επεξεργασία των μετεωρολογικών πληροφοριών. Με τα δελτία καιρού που εκδίδει η Ε.Μ.Υ. για όλη τη χώρα μπορούμε να προγραμματίσουμε τις καθημερινές μας ασχολίες και να λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα, για να αντιμετωπίσουμε δύσκολες καταστάσεις.

Ας συζητήσουμε τι πρέπει να κάνουμε εμείς ως πολίτες και τι μέτρα πρέπει να λαμβάνει το κράτος, για να αποφεύγουμε τις επικίνδυνες συνέπειες μιας μεγάλης χιονοθύελλας κι ενός δυνατού καύσωνα.

 

Ας υποθέσουμε ότι στον τόπο σας σπάνια χιονίζει το χειμώνα. Ένα πρωί του Ιανουαρίου ξυπνάτε και βλέπετε ότι έξω «το ‘χει στρώσει». Μπορείτε να αναφέρετε τα προβλήματα που θα παρουσιαστούν στις καλλιέργειες και κατά συνέπεια στη ζωή των αγροτών αλλά και τη διαθεσιμότητα προϊόντων;

Ο πάγος καταστρέφει τις καλλιέργειες

"Ο πάγος καταστρέφει τις καλλιέργειες"

"Η ξηρασία πλήτει καλλιέργειες ρυζιού"

 

Τα τελευταία χρόνια ακούμε ότι το κλίμα του πλανήτη μας έχει αλλάξει. Πολλές ανθρώπινες δραστηριότητες που αφορούν τη διαθεσιμότητα της τροφής δεν μπορούν να αναπτυχθούν σε μια περιοχή, όπως παλιά. Ακραία καιρικά φαινόμενα εμφανίζονται ξαφνικά σε πολλές περιοχές για πρώτη φορά και οι άνθρωποι είναι ανέτοιμοι να τα αντιμετωπίσουν.

Στο Κέρας της Αφρικής  πολλοί άνθρωποι πεθαίνουν από ασιτία και εκατομμύρια άλλοι χρειάζονται επειγόντως βοήθεια σε τρόφιμα για να μην έχουν την ίδια τύχη. Αν δεν ληφθούν μέτρα για τις κλιματικές αλλαγές, προβλέπεται ότι στην Αφρική μέχρι το 2080 θα είναι αδύνατο πια να καλλιεργηθεί σιτάρι, με ολέθριες επιπτώσεις για τους κατοίκους.

 

Και στη Λατινική Αμερική όμως οι κλιματικές αλλαγές είναι πιθανό να καταστήσουν αδύνατη την καλλιέργεια καλαμποκιού, ρυζιού, σιταριού και ζάχαρης, σοδειές που εδώ και χρόνια τρέφουν τον πληθυσμό τους.

Στο Μιανμάρ της Ασίας, 2 εκατομμύρια άνθρωποι απειλούνται με λιμό εξαιτίας του καταστροφικού τυφώνα Νάργκις που έπληξε τη χώρα. Η υπερθέρμανση του πλανήτη θα έχει ολέθρια επίπτωση στη γεωργία και κτηνοτροφία στην Ινδία αλλά και σε όλη την Ασία. Μόνο στην Ινδία θα επηρεαστεί το 70% του πληθυσμού της χώρας.


 

© 2011 Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα

Φτιάξε δωρεάν ιστοσελίδαWebnode